Lečenje matičnim ćelijama

Prirodna alternativa bolnom hirurškom lečenju i dugotrajnom oporavku!

Lečenje matičnim ćelijama je poznata i kao regenerativna medicina. Promoviše oporavak bolesnog, nefunkcionalnog ili povređenog tkiva koristeći vaše matične ćelije.Ova metoda predstavlja sledeće poglavlje u transplantaciji organa, jer se koriste ćelije umesto donatorskih organa koji su veoma ograničeni.

 

Radimo sa pacijentima iz celog sveta, koristeći najinovativnije metode i sofisticiranu opremu za ekstrahovanje matičnih ćelija iz masti, kako bismo ih koristili za lečenje ortopedskih povreda i degenerativnih procesa u kostima i zglobovima. Unapređujemo kvalitet vašeg života kroz bezbednu, bezbolnu, prirodnu i jednostavnu proceduru u lokalnoj anesteziji.

 

Odlazite kući istog dana posle intervencije, bez potrebe da menjate svoje planirane dnevne aktivnosti!

Šta sve leče matične ćelije?

Bol u kolenu

Bol u leđima

Bol u kuku

Bol u vratu

Kako funkcioniše lečenje matičnim ćelijama u Stem Medical ordinaciji?

Naša metoda podrazumeva mini liposukciju kojom uzimamo oko 200 ml vaše masti, koja se potom obrađuje kroz nekoliko procesa korišćenjem najsavremenije mašine, ocenjene kao 5 najboljih na svetu u ovoj oblasti.

 

Koliko je procedura bolna?

Bol je jačine ujeda komarca, odnosno sam proces uzimanja regenerativnog materijala je bezbolan. Krajnji rezultat je “koncentrat” regenerativnih ćelija koji broji u proseku oko 20 miliona ćelija!

Matične ćelije se zatim ubrizgavaju u zonu kojoj je potrebna regeneracija i vaše ćelije preduzimaju dalje korake da poprave zglobnu hrskavicu, kost, mišić ili tetivu.

 

U Stem Medical klinici vaše matične ćelije stavljamo u poseban aparat koji meri njihovu brojnost, a rezultat dobijate napismeno ili elektronski, kako biste tačno znali koliko ste ćelija dobili i kakvog su kvaliteta.

Važno je naglasiti da je potrebno minimalno milion regenerativnih ćelija za rezultat koji želimo da postignemo, pa iz tog razloga ukoliko aparat pokaže broj manji od milion, ne naplaćujemo tretman!

Koja tehnika je najbolja za ekstrahovanje matičnih ćelija?

Lečenje matičnim ćelijama u velikom broju klinika vrši se ekstrahovanjem ćelija iz koštane srži ili krvi. U oba slučaja broj ćelija koji se mogu ubrizgati nazad u telo je oko 300.000. Osim toga, uzimanje uzorka iz koštane srži je neuporedivo bolnije, ima više mogućih komplikacija, oporavak je duži, a sama procedura je skuplja.

Sposobnost matičnih ćelija da regenerišu hrskavicu, kost, mišić ili tetivu je mnogo veća ako potiču iz masti zato što sadrži najveći broj dobrih ćelija – oko 20.000.000!

Kakav je proces lečenja matičnim ćelijama?

Prvi korak – ekstrahovanje masti

Po dolasku u ordinaciju obavljamo informativni razgovor sa pacijentom, kako bi smo razrešili sve nedoumice vezane sa samu intervenciju i period nakon nje. Zatim radi bezbolna liposukcija pomoću koje se uzima 100g masti iz regiona oko pupka.

Drugi korak - priprema regenerativnih ćelije

Nakon prikupljanja regenerativnih ćelija iz masti, obavlja se nekoliko procedura uz pomoć specijalne mašine koja je proglašena za najbolju na svetu u ovoj oblasti. Proces traje oko 5 sati. Po završetku procesa pristupa se brojanju dobrih ćelija koje obavlja poseban aparat – izveštaj ovog brojanja se šalje pacijentu elektronskom poštom kako bi pacijent znao koji broj ćelija će dobiti i u kakvom su ćelije stanju.

Treći korak – ubrizgavanje regenerativnih ćelija

Nakon što se izdvojili regenerativni materijal, što je trajalo oko 5 sati, pozivamo pacijenta da se vrati u ordinaciju. Nakon pripreme obavlja se injektovanje u zonu koja se leči. Ova procedura je skoro bezbolna i traje oko pola minuta. Pacijent potom odlazi iz ordinacije i vraća se svakodnevnim aktivnostima uz ograničenja u trajanju od 4-7 dana (bez preteranih fizičkih aktivnost).

Četvrti korak - odlazak kući

Posle procedure pacijent samostalno napušta kliniku, tako da pomoć drugog lica nije neophodna. Pacijentu se savetuje relativno mirovanje – nije obavezno ležanje, ali nije preporučljivo preterano kretanje.

Da li su matične ćelije rešenje za Vas?

Kontaktirajte nas ako niste sigurni da li se matične ćelije mogu koristiti za lečenje vašeg stanja ili ukoliko imate drugih pitanja o tretmanima.

Iskustva naših pacijenata

Pročitajte Ivanino iskustvo

Zovem se Ivana, rođena sam 7. 10. 1976. godine, visoka sam 184cm, i imam 70 kg.

Imala sam 2 trudnoće (2009/10. i 2011. godine). Nisam se nikada profesionalno bavila sportom, ali rekreativno konstantno. Probleme sa kolenima sam počela da osećam u trudnoćama i posle njih. Oba puta sam se ugojila 20 kg. Ranije nisam varirala sa kilažom.

Prvu magnetnu rezonancu kolena sam uradila otprilike 2012. godine, a drugu 2019. Koleno koje je bilo u boljem stanju u vreme prve magnetne je bilo u gorem stanju u vreme druge.

U tih sedam godina sam se rekreativno bavila sportom 3x nedeljno u teretani (izbegavajući čučnjeve), dosta pešačila i plivala. Skijanje sam izbegavala. Skijala sam po dva dana godišnje i svaki put imala jake bolove nakon toga, čak i otoke. Inače, skijam od detinjstva.

Problem su mi predstavljale stepenice i uzbrdice, ustajanje iz sedećeg položaja, pogotovo ako sedim na nečemu niskom. Uvek bih radije birala da sedim na trpezarijskoj stolici koja je viša, nego na ugaonoj garnituri/sofi. Iz kola nisam mogla da izađem na jednu nogu, već tek kad izbacim obe noge i rasporedim težinu. Jak probadajući bol bih osetila svaki put kad proklizam na ledu ili snegu. Leti, na plaži, teško sam izlazila iz vode (em uzbrdica, em pesak, gde mi noga propada). Posebno mi je bio problem da hodam po pesku. U trenutku kad mi težina ostaje na jednoj nozi, jer sam drugu digla da napravim korak, noga na kojoj stojim dodatno upadne u pesak i tad me preseče jak bol.

Stanje se vidno pogoršalo prošle zime (2018. godine), kad sam opet pokušala da skijam. Nakon toga, počela sam čak i da padam po ulici. Hodam, i ako pločnik nije potpuno ravan i ja nagazim na blago uzvišenje ili na običan prag od nekoliko cm visine, osetim jak probadajući bol i noga jednostavno otkaže. Ako sam pažljiva, mogu da se popnem na trotoar, ali ako uzmem u ruke ćerkin školski ranac (prvak je u pitanju, dakle nije velika težina), trotoar postaje nemoguća misija.

Prestala sam sa teretanom, sa kućnim vežbama, ćak i redovni kućni poslovi su kao što sam rekla, za mene predstavljali ozbiljan napor.

Probala sam razne kreme u početku Krauterhof konjski balzam, Vitalisovu sportsku kremu, Fleekosteel… ali one nisu dale željene rezultate.

Noža se plašim, a ni moji doktori, koje sam često posećivala od zime 2018., nisu me ubedeli da bi operacija trajno rešila moj bol u kolenu. Na preporuku doktora da problem rešim regenerativnom medicinom, samo sam slegla ramenima: „Šta je to, jel to boli, da li daje rezultate, ne znam nikoga ko je to uradio“… vrtelo mi se po glavi.

Nakon kraćeg istraživanja 17. maja 2019. u ordinaciji Stem medical podvrgnula sam se intervenciji koja podrazumeva ubrizgavanje mojih regenerativnih ćelija u oba kolena. Po savetu lekara, mirovala sam 9 dana – bila u kući, nisam išla na posao, ali nisam sve vreme ležala, funkcionisala sam normalno.

Na moru sam bila u maju pre intervencije, kolena su mi otkazivala uz probadajući bol i nekoliko puta sam pala dok sam hodala po pesku.

Sledeći put sam bila krajem juna posle intervencije i osećala sam nelagodu, ali kolena nisu otkazivala i dalje osećala nelagodu, ali samo kad izlazim iz vode, zbog talasa koji me izbacuju iz ravnoteže, a u avgustu više nikakav problem nisam imala. Čak sam uspevala i da se popnem na brod iz vode preko onih brodskih merdevina (ranije je to bila nemoguća misija, jer to znači da bih morala celu težinu da oslonim na jedno skroz savijeno koleno). Krajem avgusta sam išla i na hiking na Kopaoniku i nisam imala problema. Krajem septembra sam ponovo počela da treniram u teretani.

Moj zaključak je da me je regenerativna medicina bukvalno preporodila. Razlika u kvalitetu života, u svakodnevici, je nemerljiva. Osećaja nemoći i zavisnosti od okoline više nema.

Gde se nalazimo?